grudzień8

Moja Lazania

dodano: 8 grudnia 2009 przez melsner


Pierwszy raz  zrobiłam lazanię 6 lat temu. Pamiętam to dlatego, że akurat przeprowadziliśmy się do naszego mieszkania i w kuchni miałam tylko piecyk z kuchenką gazową, zlewozmywak stojący na taborecie i stoliczek turystyczny. Zaprosiliśmy gości i postanowiłam zrobić coś czego nigdy jeszcze nie robiłam i padło na lazanię. Wyszła bardzo dobra i do tej pory robię ją tak samo. To ulubione danie mojego męża i jeśli chcę mu sprawić przyjemność to w domu pachnie moją lazanią :)

Składniki:

  •  na średnie naczynie żaroodporne 9 płatów lazanii (trzy na każdą warstwę)
  • na sos mięsny:  0,5 kg mięsa mielonego,najlepiej chudego, cebula pokrojona w kostkę, puszka pomidorów z puszki i koncentrat pomidorowy do zaostrzenia smaku oraz mieszanka przypraw do kuchni włoskiej, sól do smaku
  • na sos beszamelowy: 1/4 kostki masła, czubata łyżka mąki i szklanka mleka (mleko daję tak na oko, do momentu kiedy sos ma konsystencję budyniu)
  • 30 dkg startego sera
  • ewentualnie pomidor pokrojony w plastry dla dekoracji

Płaty lazanii zalewamy gorącą przegotowaną wodą z odrobiną oliwy, żeby się nie posklejały. Idealnie zmiękną w czasie kiedy będziemy przygotowywać sosy. Sos mięsny:  Na patelni przesmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami. Po ok 10 minutach wlewamy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i dusimy sos jeszcze ok 5 min. Na koniec dodajemy łyżkę koncentratu dla podkreślenia pomidorowego smaku. Sos beszamelowy:  W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy makę i chwilkę smażymy, teraz stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, do momentu kiedy sos osiągnie już odpowiednią gęstość. Teraz już tylko układamy warstwy w naczyniu: pierwsza to sos mięsny, następnie płaty lazanii, potem sos mięsny, sos beszamelowy, ser żółty i znowu płaty lazanii. Tak układamy jeszcze jedną warstwę. Na wierzchu powinnny być płaty lazanii, posmarowane beszamelem, na którym układamy plastry pomidora. Całośc posypujemy żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.

Smacznego!!!


photo
Gotowa lazania: Porcja lazanii Zdjęcie pochodzi z notki Moja Lazania


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy